وي با اشاره به اين که شاخصهاي اصلي اين پرونده مورد توجه کشورهاي عضو کميته بينالدول کنوانسيون پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس قرار گرفت اظهار داشت: اين مراسم که يک مراسم زنده، پويا، فعال، جاري و مذهبي است استقبال و علاقه تمامي کشورهاي عضو را به دنبال داشت.
مدير دفتر منطقهاي مطالعات پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در آسياي غربي و مرکزي تصريح کرد: مراسم قاليشويان مشهد اردهال در دومين جمعه مهرماه هر سال در منطقه مشهد اردهال در نزديکي کاشان برگزار ميشود که در اين مراسم معنوي تعداد زيادي از گردشگران ايراني و خارجي حضور دارند.
پرمون اضافه کرد: اين گردشگران به نيت عرض ارادت به ساحت مقدس امامزاده حضرت سلطان عليبن محمد باقر در دومين جمعه مهرماه هر سال به اين منطقه ميآيند و حتي برخي از آنها با پاي پياده به اين منطقه ميآيند.
وي در ادامه به مهمترين خصوصيات اين پرونده اشاره کرد و افزود: در اين پرونده تاکيد بسيار مناسبي به آيينهاي ايراني اسلامي شده است که به شکل پويا همهساله در اين منطقه برگزار ميشود.
وي افزود: تاکيد بر نقش تطهيرکننده آب در اين مراسم، تاکيد بر جايگاه آب در فرهنگ بشري و مناطق کوير مرکزي ايران و تقارن اين مناسبت با فعاليتهاي کشاورزي و سال زراعي از مهمترين ويژگيهاي اين پرونده است.
پرمون ادامه داد: يکي ديگر از ويژگيهاي مهم اين پرونده دانشي است که ايرانيها در تدوين تقويم اين مراسم دارند به گونهاي که اين مراسم مانند ديگر مراسم مذهبي ايران در تاريخهاي قمري برگزار نميشود بلکه تاريخ برگزاري آن تقويم خورشيدي است.
وي برگزاري يک مراسم سوگواري مناسب براي امامزاده سلطان عليبن محمد باقر در تاريخ قمري را نيز از ديگر ويژگيهاي اين مراسم برشمرد و ادامه داد: مراسم قاليشويان مشهد اردهال تنها يک مراسم مذهبي و سوگواري نيست بلکه يک مراسم ايراني و اسلامي است که هر ساله با حضور تعداد زيادي از علاقهمندان به اين امامزاده در منطقه مشهد اردهال انجام ميشود.
وي ادامه داد: يکي از موضوعات مهم مورد توجه يونسکو در اين پرونده جمع آمدن اقوام و گروههاي مختلف از سراسر کشور و حتي کشورهاي مختلف در اين مراسم است که اين موضوع نشاندهنده وحدت بين اقوام و همچنين صلح و گفتوگوي بين فرهنگها به شمار ميرود.
مدير دفتر منطقهاي مطالعات پاسداري از ميراث فرهنگي ناملموس در آسياي غربي و مرکزي در تشريح بيشتر اين واقعه تاريخي و مراسم معنوي اضافه کرد: در سال 113 قمري مردم منطقه فين کاشان از حضرت امام محمد باقر(ع) درخواست کردند که فرزند خود حضرت سلطان علي را براي ارشاد و راهنمايي مردم اين منطقه اعزام کند که اين موضوع مورد استقبال و موافقت امام پنجم شيعيان قرار گرفت.
پرمون ادامه داد: حضرت امام محمد باقر فرزند خود امامزاده سلطان علي را به اين منطقه رهسپار کرد که بعد از مدتي از فعاليت ارشادگرانه اين امامزاده والامقام حاکم وقت منطقه تصميم گرفت که از فعاليتهاي ارشادگرانه اين امامزاده جلوگيري کند بنابراين در جنگي نابرابر که بين لشگر حاکم وقت و اين امامزاده واقع شد امامزاده سلطان علي به صورت مظلومانه به شهادت رسيد.
وي اضافه کرد: مردم منطقه فين کاشان بدن اين امامزاده را در قاليچهاي به جاي کفن قرار داده و در چشمهاي که در آن نزديکي وجود داشت غسل داده و سپس اين امامزاده را دفن ميکنند.
وي خاطرنشان کرد: همه ساله در دومين جمعه مهرماه مردم فين کاشان به مناطق اطراف آن در اين منطقه گرد هم جمع شده و با شستشوي نمادين قالي ياد و خاطره اين امامزاده والامقام را گرامي ميدارند.
ص/108
انتهای پیام/